Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Ιδρύθηκε το 1980, από το 2007 στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής στην παραλιακή του Ηρακλείου, κοντά στην πύλη του Δερματά, και είναι από τα σπουδαιότερα μουσεία φυσικής ιστορίας της Ελλάδας γι’ αυτό και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. 

Έχει επιφάνεια 3.500 τ.μ και στους εκθεσιακούς του χώρους αναδεικνύεται με καινοτόμο τρόπο το φυσικό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη.

Περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: Ζωολογικό, Βοτανικό, Παλαιοντολογικό – Γεωλογικό και Ορυκτολογικό ενώ στα εκθέματα του μπορεί κανείς να δει και τα Μεγάλα Διοράματα (Αναπαραστάσεις ταριχευμένων ζώων στο αληθινό τους περιβάλλον), το Δεινοθήριο (ένα γιγάντιο ζώο που έζησε στην Κρήτη κι έχει ανακατασκευαστεί από τους επιστήμονες), το Ζωντανό Μουσείο (έκθεση ζωντανών ερπετών και αμφιβίων), τη Σεισμική Τράπεζα, τον Ερευνότοπο (μικρογραφία οικοσυστημάτων της Μεσογείου για παιδιά), έκθεση απολιθωμάτων ζώων που έχουν εξαφανιστεί αλλά και περιοδικές εκθέσεις (όπως εκθέσεις δεινοσαύρων).

Διαθέτει επίσης την σεισμική τράπεζα όπου προσομοιώνονται σεισμοί από όλο τον κόσμο σε μια σχολική τάξη, με κύριο τον σεισμό των 7,6 ρίχτερ που έγινε στην Ταϊβάν καθώς επίσης θα νιώσετε πως αισθάνεστε ένα σεισμό των 5 ρίχτερ στο ισόγειο και πως στον 3ο όροφο και έναν επιφανειακό σε αντιπαράθεση με έναν μεγάλου εστιακού βάθους. προσομοιώνονται σεισμοί από όλο τον κόσμο σε μια σχολική τάξη, με κύριο τον σεισμό των 7,6 ρίχτερ που έγινε στην Ταϊβάν.


Θα νιώσετε επίσης πως αισθάνεστε ένα σεισμό των 5 ρίχτερ στο ισόγειο και πως στον 3ο όροφο και έναν επιφανειακό σε αντιπαράθεση με έναν μεγάλου εστιακού βάθους. Το 2012 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.



Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης βραβεύτηκε το2012 από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...