Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Αγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ή Τέμενος Σειτάν Ογλού (δαιμόνιος άνθρωπος)

 

Επιμέλεια  κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη 

Λίγοι  είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι σε ένα από τους πιο κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους του Ηρακλείου, στη συμβολή των οδών Καρτερού και 1821, υπάρχει ένας Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή κσι είναι μια από τις 4 βενετσιάνικες εκκλησίες που σώζονται στο Ηράκλειο

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή ή San Giovanni, όπως καταγράφηκε από τον Βερντμύλλερ (Hans Rudolf Werdmuller ο οποίος ανήκε στο τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και έχει χρονολογία κατασκευής το 1271.

 



Ο Άγιος Ιωάννης έχει τη μορφή δίκλιτης δρομικής βασιλικής κσι τα δύο κλίτη επικοινωνούσαν μεταξύ τους με 4 τόξα που στηρίζονταν σε παραστάδες. Μετά την άλωση του Χάνδακα από τους Τούρκους, ο Άγιος Ιωάννης μετατράπηκε σε Τέμενος του Μαχμούτ Αγά ή Σειτάν Ογλού (δαιμόνιος άνθρωπος). Πουλήθηκε ως ανταλλάξιμο κτήμα στους αδελφούς Σεφεριάδη.




Η εκκλησία αναφέρεται και από το Gerola, ο οποίος έκανε την κάτοψή της. Σ΄αυτήν  τάφηκαν οι Δούκες Petro Badoer και Petro Emiliani.



Τη δεκαετία  του  1930  στέγασε  τον  πρώτο  βουβό  κινηματογράφο του Ηρακλείου.

Στο Β΄ Παγκόσμιο  Πόλεμο  καταστράφηκε ολόκληρο σχεδόν το ανατολικό τμήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...