Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα: Χώρος ταφής των οστών των Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού

 

Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

 

Δεκάδες ναοί σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι αφιερωμένες στον Ανδρέα από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, αδελφό του Σίμωνα Πέτρου, που ήταν και οι δύο πρώτοι μαθητές του Ιησού.

Ένας από αυτούς είναι και ο μικρός πετρόχτιστος ναός που βρίσκεται επί της οδού Πλαστήρα, λίγα μόλις μέτρα από την ιστορική συνοικία του Λάκκου και δίπλα ακριβώς από το νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου.



Η εκκλησία είναι μονόχωρη και ξεχωρίζει από την ιδιαίτερα πέτρα και τα κόκκινα κεραμίδια της, και το χτίσιμο της ολοκληρώθηκε το 1938.



Αρχιτέκτονας ήταν ο Κωνσταντινουπολίτης Παναής (Παναγιώτης) Μανουηλίδης (1894-1977), ένας από τους παραγωγικότερους αρχιτέκτονες του μεσοπολεμικού μοντερνισμού.



Χώρος ταφής των οστών των Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού

 


«Εις το οικόπεδον από Παναγιώτην Κασιμάτην θα οικοδομηθή ναίσκος με τάφον εντός αυτού όπως τεθώσι τα οστά μου και της συζύγου μου και κατ΄έτος την εορτήν του Αγίου Ανδρέου θα τελήται αρχιερατική Λειτουργία και αρτοκλασία.»

(απόσπασμα  από τη διαθήκη του Ανδρέα Λ. Καλοκαιρινού, 25 Ιουνίου 1929).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...