Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Στη Μονή Παναγίας Καβαλλαράς λέει η παράδοση πως έβρισκαν καταφύγιο οι επαναστάτες του '21- Εικόνες

 


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Η προσωνυμία «Κερά Καβαλλαρέα ή Καβαλλαρα» αντλήθηκε  από το θέμα της απεικονίσεως της Φυγής στην Αίγυπτο (γνωστό και από τον εικονογραφικό τύπο των οίκων του Ακαθίστου), όπου η Παναγία εικονίζεται καθισμένη πάνω σε όνο («Καβαλλαρά, κρατώντας τον Χριστό, βρέφος, και τον Ιωσήφ να τη συνοδεύει στον δρόμο για την Αίγυπτο. 


Η ιστορική μονή της Παναγίας Κεράς Καβαλλαρέας (ή γνωστής σήμερα ως » Παναγίας Καβαλλαράς» ) βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του Ψηλορείτη της κτηματικής περιφέρειας της Τοπικής Κοινότητας Κορφών του Δήμου Μαλεβιζίου, διετέλεσε από τον 15ο ως τον 17ο αιώνα, μετόχιο της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους, και είναι μία από τις πέντε ονομαστές μονές της σημερινής επαρχίας Μαλεβιζίου (Καστελλανίας Μαλεβιζίου κατά τη βενετοκρατία στην Κρήτη), που ήκμασαν κατά την ίδια περίοδο και αποτελούσαν πνευματικές εστίες του Κρητικού Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή.


Η παράδοση μας λέει πως στη μονή έβρισκαν καταφύγιο και φιλοξενία οι επαναστάτες του 1821, δυστυχώς όμως καταστράφηκε κατά την περίοδο του Κρητικού Πολέμου, και σώζεται σήμερα μόνο το καθολικό της, το οποίο έχει δύο θύρες, δυτική και βόρεια, ενώ από τον κατεστραμμένο εσωτερικό διάκοσμο, σώζονται μόνο σπαράγματα τοιχογραφιών στο ιερό και στον βόρειο τοίχο, του ζωγράφου Μερκούριου, του πρώτου τέταρτου του 17ου αιώνα που είχε εργαστεί στη μονή Διονυσίου και στην Αγία Λαύρα.




Στο ιερό τρεις Ιεράρχες ο Μυστικός Δείπνος και στη βόρεια πλευρά η Αγία Τριάδα. Ανατολικά του καθολικού σώζεται μικρό μέρος του παλαιού κτίσματος και ίχνη παλαιότερων θεμελιώσεων στον περίβολο.

Σπαράγματα τοιχογραφιών

Σπαράγματα τοιχογραφιών


Σπαράγματα τοιχογραφιών

Η προσωνυμία «Κερά Καβαλλαρέα ή Καβαλλαρα» γνωστή σήμερα περισσότερο ως «Καβαλλαρα»συνδέεται μάλλον από την εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου, κατά την επομένη της ημέρας των Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου, ημέρα της πρώτης πανηγυρικής εορτής. 

Ιχνη παλαιών κτισμάτων


Ιχνη παλαιών κτισμάτων


Ιχνη παλαιών κτισμάτων

Αντλήθηκε η ονομασία από το θέμα της απεικονίσεως της Φυγής στην Αίγυπτο (γνωστό και από τον εικονογραφικό τύπο των οίκων του Ακαθίστου), όπου η Παναγία εικονίζεται καθισμένη πάνω σε όνο («Καβαλλαρά, κρατώντας τον Χριστό, βρέφος, και τον Ιωσήφ να τη συνοδεύει στον δρόμο για την Αίγυπτο. 







Εξακολουθεί και στις μέρες μας να λειτουργείται ο ναός την ίδια μέρα (επομένη των Χριστουγέννων) από τον εφημέριο της Αγίας Τριάδος Κορφών.


Το εσωτερικό του ναού

Η πανηγυρική, ωστόσο, εορτή, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του Χειμώνα και αφού πλέον έπαψε να λειτουργεί η μονή μεταφέρθηκε από τις 26 Δεκεμβρίου και εορτάζεται την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της εβδομάδας του Πάσχα). 





Κάτι που επιβεβαιώνεται στον προσκυνηματικό οδηγό του Ν. Σ. Καδά, για το μοναστήρι Διονυσίου του Αγίου Όρους, ότι ως το έτος 1700 η μονή » Καβαλλαρά , μεταξύ των άλλων μετοχίων της μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους, βρίσκεται έξω από την πύλη των Χανίων στο Ηράκλειο της Κρήτης, τιμώμενο στο όνομα της Παναγίας («Φυγή στην Αίγυπτο»).

 

Μερική άποψη απο το υπέροχο φυσικό τοπίο που αγκαλιάζει τη μονή.


Μερική άποψη απο το υπέροχο φυσικό τοπίο που αγκαλιάζει τη μονή.

Με πληροφορίες από Πολιτιστικό Σύλλογο Κορφών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...