Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Το φαράγγι των νεκρών στη Κρήτη



Το Φαράγγι των Νεκρών σε καλεί για πεζοπορία στα ιστορικά του μονοπάτια με τις σπηλιές για να σου εξηγήσει το όνομά του.

Μπορεί με το πρώτο άκουσμα να ακούγεται άκρως τολμηρό και επικίνδυνο, όμως το Φαράγγι των Νεκρών δε χρειάζεται να το φοβάσαι. Το ιστορικό φαράγγι της Κρήτης σε καλεί για μια ξεχωριστή εμπειρία πεζοπορίας στο νομό Λασιθίου και θα σου κάνει μια ιστορική περιήγηση στην περιοχή. Το περιβόητο φαράγγι βρίσκεται στη Ζάκρο, σε ένα χωριό με μεγάλη ιστορία στο νομό Λασιθίου. Η Ζάκρος αποτέλεσε μεγάλο διοικητικό και εμπορικό κέντρο των Μινωιτών, ενώ εκεί θα μπορέσεις να δεις και ερείπια του παλατιού, που υπήρχε πριν 3.500 χρόνια.



Επίσκεψη στο Φαράγγι των Νεκρών

Εάν λατρεύεις την ιστορία αλλά και τη φύση και θέλεις να περπατήσεις σε μαγευτικά μέρη, τότε το Φαράγγι των Νεκρών σε καλεί. Βρίσκεται πολύ κοντά από τις δημοφιλείς παραλίες της περιοχής, στους λόγους της Επάνω Ζάκρου. Εκεί θα μπορέσεις να περπατήσεις μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με γεωφυσικό ενδιαφέρον και να δεις αρχαιολογικά απομεινάρια.  Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το Φαράγγι των Νεκρών αποτελεί κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Εάν έχεις όρεξη και αντοχή, καλό είναι να ξέρεις πως για να διασχίσεις ολόκληρο το φαράγγι θα χρειαστεί περίπου δύο ώρες. Η σήμανση είναι καλή, ενώ το μονοπάτι αρκετά προσβάσιμο, καθώς τα επικίνδυνα τμήματα έχουν βγει εκτός μονοπατιού.



Από πήρε όμως το όνομα του;

Μπορεί ως όνομα να μοιάζει αρκετά «στοιχειωμένο», όμως το φαράγγι αυτό δε διαθέτει κατάρες και τρομακτικές ιστορίες. Το όνομα του το πήρε από τη συνήθεια των Μινωιτών να θάβουν στις απότομες και ψηλές σπηλιές του φαραγγιού τους νεκρούς τους. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατά τις ανασκαφές έχουν εντοπιστεί πολλοί τάφοι από τα αρχαιοελληνικά χρόνια.


itravelling.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...