Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

«Οι μάνες του Πόντου» της Μάρθας Πατλάκουτζα


Γράφει η Βασιλική Μολφέση

Αξιόλογο, καλογραμμένο κι ένας ύμνος για τη γυναίκα του Πόντου είναι το νέο βιβλίο της Μάρθας Πατλάκουτζα με τίτλο «Οι μάνες του Πόντου».


 Μια αληθινή ιστορία σαν ύμνος για τις μάνες εκείνες που γνώρισαν τον ξεριζωμό, τον πόνο, το θάνατο, τις απώλειες, τα βάσανα και τις κακουχίες κι έδωσαν την ψυχή τους για την οικογένεια, τα παιδιά και την πατρίδα τους.



 Με υπέροχη γραφή, ζωντανούς διαλόγους και παραστατικές περιγραφές η συγγραφέας συνθέτει ένα εξαιρετικό βιβλίο που εκπέμπει έντονα συναισθήματα αγαπης, έρωτα και φιλίας με αγώνες για τα ιδανικά, την αξιοπρέπεια και την επιβίωση με φιλότιμο και πίστη. Δυνατές γυναίκες που φορτώνονταν απίστευτα βάρη και τα ανέβαζαν στα βουνά της Τραπεζούντας βοηθώντας τους αντάρτες ενάντια στους Τούρκους, γυναίκες που έδωσαν τα παιδιά τους θυσία για να σωθούν οι πολλοί. Γυναίκες με θλίψη στο βλέμμα που άφησαν πίσω τα σπίτια τους, τα όνειρά τους, την πατρίδα τους, το Πόντο τους. «Με τις προσωπικές τους ιστορίες στοιβαγμένες σε μπόγους, γύρευαν μια καλύτερη μοίρα. Έχοντας ανάγκη να ριζώσουν, να γαντζωθούν από κάπου, ξεκινούσαν από το μηδέν. Διέμεναν σε αχυρώνες και πάλευαν με την πείνα και τις στερήσεις για την επιβίωσή τους». Γυναίκες που «η ηρωική ψυχή τους κρίθηκε όχι από τη στάση τους απέναντι στη ζωή, αλλά από τη στάση τους απέναντι στο θάνατο». «Κατοχή, εμφύλιος κι η ιστορία επαναλαβανόταν σαν να ήταν γραφτό για τις μάνες του Πόντου να χάνουν το στήριγμά τους, σαν να προσπαθούσε ο Θεός, να τις κάνει ακόμα πιο δυνατές μέσα από τον πόνο». Γιατί οι μάνες ξέρουν μόνο να δίνουν... ζωή, ψυχή και αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...