Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

«Νυχτερινή Αφροδίτη» της Δήμητρας Ιωάννου





Γράφει η Βασιλική Μολφέση


Κορυφαίο και ξεχωριστό είναι το νέο μυθιστόρημα της Δήμητρας Ιωάννου με τίτλο «Νυχτερινή Αφροδίτη».
Η συγγραφέας με μια υπέροχη και πρωτότυπη υπόθεση, με παραστατικότητες περιγραφές και εικόνες και το δικό της λυρικό ύφος και λόγο μεταφέρει τον αναγνώστη στο ένδοξο και λατρεμένο νησί του Σαρωνικού, στις Σπέτσες.


Η υπόθεσή του αναφέρεται στη ζωή του εκκεντρικού μα ταυτόχρονα τόσο ταπεινού ζωγράφου Μιχάηλ Μπόκαρη στο πλούσιο και ιστορικό αρχοντικό του νησιού, της οικογένειάς του, των δυο γυναικών που λάτρεψε και της μεγάλης του ερωμένης, της ζωγραφικής. Μια έντονη ζωή, πλούσια σε έρωτες, φιλίες, ιστορία, ίντριγκες, πάθη, ταξίδια, χρήμα και ανταγωνισμούς που έχουν επίκεντρο την «Νυχτερινή Αφροδίτη», το ιδιαίτερο έργο του ζωγράφου, που προσπαθώντας να βρεθεί ο απαγωγέας του, ξετυλίγεται μια πολύ ωραία και ιδιαίτερη ιστορία του Μιχαήλ και της οικογένειάς του, με τα μυστικά να διαδέχονται το ένα το άλλο και με πολλές εκπλήξεις κι ανατροπές ως το τέλος. Εντυπωσιακές είναι οι περιγραφές της συγγραφέως, μοναδικές, ολοζώντανες, μαγευτικές κι απίστευτες εικόνες της φύσης που αποτυπώνουν απίθανους συνδυασμούς χρωμάτων της παλέτας του ζωγράφου αλλά και της πλάσης. Εξαιρετικό βιβλίο που αποτελεί έναν ύμνο για το νησί που γέννησε τόσους ήρωες της επανάστασης του 1821, που δώρισαν ζωές, περιουσίες και χρήματα για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ύμνος επίσης και για τις ομορφιές του, τα μοναδικά βοτσαλωτά του νησιού, τη Ντάπια, τις ιδιαίτερες εκκλησίες, αλλά και την πλανεύτρα θάλασσα που ερωτοτροπεί πότε με τον ήλιο και πότε με το φεγγάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...