Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Ράπτης: Ένα μεσαιωνικό χωριό που ο χρόνος στα σοκάκια του σταμάτησε το 1960. Βίντεο

 


Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Κάποτε ήταν ένα μεγάλο και πλούσιο χωριό με παραγωγή δημητριακών και εξαγωγές τυριού στη Βενετία, σήμερα ωστόσο, υποκύπτοντας στην φθορά του χρόνου στέκει έρμο και ακατοίκητο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ο οικισμός Ράφτης βρίσκεται Νοτιανατολικά της Γέργερης, κοντά στον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου-Μοιρών και με βάση τις αφηγήσεις των γύρω κατοίκων, κτίστηκε είτε από τους Ενετούς είτε από τους Τούρκους.

Έγγραφο του  1414 όμως βεβαιώνει πως το χωριό ήταν ενετικό και το μοιράζονταν οι φεουδάρχες Νικόλαος Dandulo και ο Ανδρέας Καλικάς κατοικήθηκε ωστόσο και επι Τουρκοκρατίας, κάτι που βεβαιώνει και «ο κούλες», το στρατιωτικό παρατηρητήριο δηλαδή των Τούρκων που υπάρχει πάνω από τον οικισμό.

Για την κατασκευή των σπιτιών του είχαν χρησιμοποιηθεί πελεκόπετρες, και κάποια έχουν απομείνει σχεδόν ανέπαφα θέλοντας ίσως να αποτελέσουν ένα συνδετικό κρίκο ανέμεσα στο τώρα και σε μια εποχή που έφυγε και όπως δείχνουν όλα δεν θα ξανάρθει. 


Δείτε το βίντεο 


Πληροφορίες απο daynight.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...