Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Κτίριο ιδιοκτησίας Καληωράκη, γνωστότερο ως "3/4"

 

Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Διπλά ακριβώς από τον ναό του Αγίου Πέτρου του Τάγματος των Δομινικανών, στη   Λεωφόρο. Σοφοκλή Βενιζέλου και Θεοτοκοπούλου, υπάρχει ένα επιβλητικό κτίριο που οι παλαιότεροι ίσως και να το θυμούνται σαν εστιατόριο, καφετέρια με το όνομα ¾.

Το κτίριο αυτό ανήκει στα διατηρητέα κτίρια της πόλης του Ηρακλείου και αποτελεί αξιόλογο δείγμα του όψιμου Νεοκλασικισμού και χαρακτηριστικό παράδειγμα αστικής αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. 



Η πρόσοψή του είναι ιδιαίτερα επιμελημένη. Η μορφολογική της οργάνωση γίνεται με αυστηρούς άξονες συμμετρίας που τονίζονται ιδιαίτερα από τα επί μέρους στοιχεία: Δίδυμοι κίονες Ιωνικού ρυθμού στον εξώστη του πρώτου ορόφου, κολώνες Δωρικού ρυθμού στο μπαλκόνι του ισογείου και ημικυκλική χαρακτηριστική απόληξη του μεσαίου, σε προβολή, τμήματος της πρόσοψης. Οι ποδιές των παραθύρων διαμορφώνονται με πήλινους κιονίσκους (μπαλούστρες) και τα μπαλκόνια έχουν σφυρήλατο κιγκλίδωμα με συμμετρικές διακοσμήσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...