Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Οικία Μηλιαρά : Πάει κι αυτή...

Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Η οικία Μηλιαρά, άλλο ένα κτήριο  της πόλης μας που  βρίσκεται στην οδό Αγίου Μηνά και θα έπρεπε να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού, είχε την  "ευνοϊκή μεταχείριση της μερικής κατεδάφισης" καθώς κράτος και ιδιοκτήτες στάθηκαν ανίκανοι να το διασώσουν ως είχε.

 Η οικία Μηλιαρά είχε χαρακτηριστειί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και υπάγεται στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κρήτης καθώς πρόκειται για αντιπροσωπευτικό κτίριο της βαλκανικής αστικής αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε στην πόλη μας μετά τον ισχυρό σεισμό του 1856. 




                                Η οικία Μηλιαρά την εποχή που κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο (1983). 

Η οικία ανήκε στον συμβολαιογράφο Ζαχαρία Μηλιαρά, ο οποίος ζούσε στο σπίτι αυτό που λειτουργούσε και ως συμβολαιογραφείο, μέχρι τον θάνατό του το 1986 ενώ για ένα διάστημα στο ισόγειο υπήρχε ένα κατάστημα με χαρτικά και έβγαζε και φωτοτυπίες.

Οικία Μηλιαρά: Ζωγραφική. Καλλιτέχνης Τσακουντάκης Αλέκος. Χρονολογία έργου 1980


Δυστυχώς αν και η κατάστασή του σπιτιού είχε χαρακτηρισθεί ως αναστρέψιμη από την αρμόδια υπηρεσία.οι  κληρονόμοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες του δεν θέλησαν τη διάσωση του και για λόγους  ετοιμοροπίας επιδίωξαν δικαστικά την κατεδάφισή του την οποία και πέτυχαν έστω και μερικώς πριν απο λίγες μέρες.




Το κτίριο είναι διώροφηο με υπόγειο, και στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη, διαθέτει δυο κύριες όψεις και εσωτερική αυλή ενώ το θύρωμα της κύριας εισόδου φέρει ψευδοπαραστάσεις και πλατύ υπέρθυρο. Στην πρόσοψη δεσπόζει το σαχνισί το οποίο στηρίζεται σε ξύλινα καμπύλα φουρούσια που απολήγουν σε κόσμημα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...