Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Αργυρούπολή ή αρχαία Λάππα: Ένα παράδεισος στην Κρήτη με πολύ βαθιές ρίζες.



 Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Η Αργυρούπολη, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, αποτελεί δίχως υπερβολή  ένα παράδεισο του νησιού μια και πρόκειται για μια ειδυλλιακή τοποθεσία με πυκνή βλάστηση, υπεραιωνόβια δέντρα, τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες, λιμνούλες και νερόμυλους. 

Ο πανέμορφος αυτός οικισμός που γοητεύει με την ομορφιά του είναι συνέχεια της αρχαιότατης Λάππας και η περιοχή κατοικείται αδιάκοπα από την νεολιθική εποχή καθώς βεβαιώνουν τα ευρήματα των ανασκαφών που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου αλλά και τα ελληνορωμαϊκά αγάλματα που μαρτυρούν τον πλούτο του τόπου καθώς η Λάππα ήκμασε κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο και υπολογίζεται ότι αριθμούσε περί τις 10.000 κατοίκους και έκοψε πολυάριθμα νομίσματα. 




Το υγρό στοιχείο δίνει στην περιοχή μια οργιαστική βλάστηση, ενώ η πηγή της Αγίας Δύναμης, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, μοιάζει να βγαίνει από κάποιο ονειρικό παραμύθι!


Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη (Αγίας Δύναμης). 



Πολύ κοντά στο χωριό υπάρχουν λαξευμένοι στον βράχο ρωμαϊκοί τάφοι και ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στις Πέντε Παρθένες που μαρτύρησαν στους διωγμούς του αυτοκράτορα Δεκίου το 250 μ. Χ., αν και πιθανόν σε τούτο το σημείο να υπάρχει ένα μυθολογικό υπόστρωμα μια και στην αρχαιότητα σε μέρη με άφθονα νερά και οργιαστική βλάστηση λατρεύονταν οι Παρθένες Νύμφες…

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...