Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Καβροχώρι ή Γαβαλοχώρι: Ένα από τα πιο παλιά χωριά της Κρήτης.




Επιμέλεια κειμένου Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Το όνομα Γαβαλοχώρι δόθηκε στο χωριό όταν ιδρύθηκε επειδή έλεγαν ότι ο πρώτος κάτοικος του χωριού ονομαζόταν Γαβαλάς. Μια άλλη άποψη πάλι υποστηρίζει ότι το όνομα Καβροχώρι προέρχεται από το πρώτο κάτοικο του χωριού που λεγόταν Καβρός

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Καβροχώρι, το οποίο βρίσκεται  σε απόσταση 10χιλ από το κέντρο του Ηρακλείου είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Κρήτης.



Υπάρχει σε αναφορές ήδη από το 1671 όπου τότε κατοικούνταν από 4 πλούσιους, 8 πτωχούς, 3μεσαίους καθώς και 15 άλλα άτομα. 



Το 1881είχε 66 άντρες, 67 γυναίκες δηλαδή στο σύνολο τους ήταν 133 κάτοικοι, το 1903 είχε 182 και το 80% ασχολούνταν με τη γεωργία ενώ το 20% με τη κτηνοτροφία. 



Τώρα το Καβροχώρι έχει 300 κατοίκους, όπου το 40% ασχολείται με τη γεωργία, το 35% ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα, ενώ μόλις το 15% με την κτηνοτροφία.








Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στον πόλεμο του 1940 δόθηκε μια ιστορική μάχη στην περιοχή Ξηπέτρα του Καβροχωρίου όπου πολλοί Μαλεβιζιώτες έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κεντρική αγορά... κάποτε...Εικόνες

Ας δούμε σε δυο φωτογραφίες πως ήταν η κεντρική αγορά της πόλης μας κάποτε...το έχουμε ξαναδει βέβαια ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ   και ΕΔΩ και ΕΔΩ -αν θέλετ...